Wprowadzenie » Jedzenie CBD » Olej konopny BIO 250 ml Zelená Země
Najwyższej jakości BIO olej konopny pozyskiwany jest z tłoczonych na zimno nasion konopi. Uważany jest za najbardziej odpowiedni olej roślinny, aw lecce przewyższa nawet oliwę z oliwek. Jest produktem rolnictwa ekologicznego CZ-BIO-002.
Olej ten otrzymał nagrodę Best Cannabis Oil od odwiedzających Cannabis Festival (Cannafest 2016).
Zalety
Główną zaletą oleju konopnego jest zbilansowany stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, zawartość fitosteroli i chlorofilu.
Zawarty kwas gamma-linolenowy – GLA (1 do 4%), jest w 100% biodostępny i wraz z EPA i DHA działa wspomagająco w oleju rybim. Olej konopny jest najodpowiedniejszym uzupełniającym źródłem pochodzenia roślinnego omega-3. Zawarte w olejku substancje, witaminy i minerały pomagają utrzymać zdrową skórę, poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz harmonizują procesy zachodzące w organizmie, wspierając tym samym naturalne mechanizmy obronne.
Olej konopny ma delikatny orzechowy smak i aromat.
Przechowywanie i trwałość:
Olej konopny przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, temperatura maks. 16°C.
Po otwarciu 3-5 miesięcy może być używany wewnętrznie. Wtedy nadaje się do użytku zewnętrznego. Ostrożnie zamknij butelkę.
Użyj w kuchni:
Olej konopny nie nadaje się do smażenia, nadaje się głównie do zimnych kuchni. Nadaje się również dla kobiet w ciąży i karmiących, wegan oraz na diecie bezglutenowej. Olej konopny doskonale sprawdza się w kuchni na zimno - do sałatek, makaronów czy po prostu chleba.
Inne zastosowania:
Wewnętrznie - jedna łyżeczka dziennie, z posiłkiem, w trakcie lub po posiłku. Dzieci biorą od 2 do 3 kropli do jogurtu. W przypadku zaparć 1 łyżeczkę pości się raz dziennie. Po chemioterapii 1 łyżka dziennie. Możemy również stosować olej konopny zewnętrznie – na problemy skórne lub ruchowe – nakłada się go bezpośrednio na dotknięte obszary.